Betimleme Nedir Kısaca :
Betimleme bir olayı, ortamı, imgeyi, varlığı ve kavramı özel niteliklerini canlandırabilecek şekilde yazı ya da sözle ifade etmektir.
Betimleme Nedir Detaylı Konu Anlatımı
Öncelikle betimleme ve tasvir etme aş anlamlı sözcüklerdir. Bir varlığın veya manzaranın gözlerimizi kapadığımızda hayal edebileceğimiz şekilde kendine özgü özelliklerini belirterek yazı ya da sözle anlatılmasına betimleme veya tasvir etme diyoruz. Hayal edebildiğimiz her şeyi betimleyebiliriz. Elimizle tuttuğumuz bir kitap, hayalini kurduğumuz bir ev veya çok istediğimiz bir sevgili .
Betimleme gördüğümüz ya da hayal ettiklerimizin kelimelere aktarılmasıdır. Betimlemelerin olmazsa olmazı görselliktir.
Örnek : Denizin sahille buluştuğu yer yemyeşildi. Sahilin bittiği yerde orman başlıyor, ormanda masmavi gökyüzü ile kavuşuyordu.
Örnek : Yeşil gözlerinin rengi o kadar güzeldi ki kendimi ucu bucağı olmayan bir ormana bakıyormuş gibi hissettim.
Betimleme aslında bir anın, bir durumun bir görünün resminin çekilmesidir. Kafamızda oluşturduğumuz bir fotoğrafı karşımızdakine anlatmaktır.
Betimlemede gözlem çok önemlidir. Gözlemi ne kadar detaylı yaparsak betimlememizde o kadar güzel olacaktır. Gözlem yaparken elimizden geldiğince bütün duyu organlarımızı (görme, işitme, koklama, dokunma ve tat alma) kullanmalıyız. Her detay önemlidir.
Örnek : Ben seni sevmedim. Ben senin o eşsiz gülüşünü sevdim. Bana baktığında içimi kaplayan sıcaklığı, nefesimin kesilmesini sevdim. Ben seni sevmedim. O eşsiz gülüşünü sevdim. Güldüğün zaman dünyamı aydınlatan, beni dünyanın en mutlu insanı yapan gülüşünü sevdim.
Betimleme Çeşitleri :
Betimleme, yazarın anlattıklarına ve duygularını katıp katmamasına göre ikiye ayrılır.
Bunlar açıklayıcı betimleme ve sanatsal betimlemedir.
Betimlemelerin eş anlamlılarını hatırlayalım :
Açıklayıcı betimleme = nesnel betimleme
Sanatsal betimleme = öznel betimleme = izlenimsel betimleme
>> Açıklayıcı Betimleme Hakkında Detaylı Bilgi Almak İçin Tıklayın <<
>> Sanatsal Betimleme Hakkında Detaylı Bilgi Almak İçin Tıklayın <<
>> Açıklayıcı ve Sanatsal Betimleme Arasındaki Farklar İçin Tıklayın <<