Temmuz ve Ağustos ayları neden peş peşe 31 gün sürer?
Takvimi ilk kullananlar olarak kabul edilen Mısırlıların takviminde 30 gün süren ayların oluşturduğu 12 ay vardı. Romalıların milattan önce 758 yıllarında kullandıkları takvimdeyse yalnız 10 ay vardı fakat aylar hala 30 günden oluşmaktaydı. İlk Roma takviminde aylar, gece ve gündüzün eşit olduğu, Mart ayından başlamayarak, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık olarak son bulmaktaydı. Temmuz ayından Aralık ayına kadar olan aylar 5, 6,7, 8, 9 ve 10 rakamlarının roma dilinde okunuşuydu.
Bu 10 aylık takvimde dikkate alınmayan 2 ay ayni 60 gün sorun yaratmaya başlayınca, takvime Ocak ve Şubat isimli iki ay daha eklenerek sorun giderilmiş oldu. Böylece yılın ilk ayı Mart, son ayıysa Şubat oldu.
Milattan 46 yıl önce Roma imparatoru Julius Caesar, politik nedenlerden dolayı takvimde birtakım değişiklikler yaptı. Yıl içerisindeki 12 aydan 11 ayı 30 ve 31 gün olacak şekilde düzenledi, yılın son ayı olan Şubat ayını 29 gün olarak kabul ederek her dört senede bir Şubat ayına gün eklenmesini istedi. Ocak ayını da yılın ilk ayı olarak kabul etti.
Julius Caesar'ın aniden ölümünün ardından, Romalılar bu çok sevdikleri imparatorlarının anısına o dönemlerde Quintilis diye isimlendirilen Temmuz ayının ismini July olarak değiştirdiler.
Julius Caesar'dan sonra sora tahta çıkan imparatorlardan Augustus, Julius Caesar'ı kısakanarak, o dönemlerde Sextilis ismi verilen Ağustos ayının adını kendi ismi ile değiştirerek August adını verdi. Bu defa da Sezar'ın ismini verdiği ay 31 gün, Augustus'un ismini verdiği ay ise 30 gün çekiyordu. Sorunu imparator Augustus zaten 29 gün olan Şubat'tan bir gün daha alarak Ağustos’a ekledi. Böylece Şubat ayı günümüzde olduğu gibi her dört seneden bir 29 gün olmaya, Temmuz ve Ağustos ayları ise peş peşe 31 gün olmaya başladı.