iletişimde gürültü tanımı :
iletişim kurulmasını azaltan veya tamamen imkansız hale getiren faktörlere gürültü demekteyiz. Yani gürültü iletişime yapılmakta olan olumsuz bir eylemdir. Gürültü, iletişimin her aşamasında olabilmektedir.
iletişimde gürültü türleri, iletişimde gürültü kaça ayrılır?
Gürültü türleri kaça ayrılır iletişimde :
İletişimi negatif etkileyen gürültü yalnızca bir kaynaktan çıkmamaktadır. Gürültü; göndericiden kaynaklı olduğu gibi, mesajdan, kanaldan veya alıcıdan hatta iletişimin ortamlarından bile kaynaklanabilmektedir.
İletişimde gürültü çeşitleri üçe ayrılmaktadır.
1 . Fiziksel Gürültü
2 . Nörofizyolojik Gürültü
3 . Psikolojik Gürültü
Fiziksel gürültü nedir, Fiziksel gürültü kaynakları nedir?
Fiziksel gürültü sadece kanalda yer almaktadır. İletişimin gerçekleştiği ortamdaki aşırı yüksek ses, parazitler ve benzeri gibi unsurlar fiziksel gürültüye neden olmaktadırlar. Fiziksel gürültü örnekleri vermemiz gerekirse sınıfta ders yaparken dışarıdan gelen iş makinelerinin sesleri, yine ders sırasında diğer öğrencilerin konuşmaları, evde konuşurken yan daireden gelen yüksek sesli müzik sesi. Fiziksel gürültü nedir örnek : Ağlamaya başlayan bir bebek düşünün. Yanınızdaki arkadaşınızla bebek ağlaması nedeniyle konuşamıyorsunuz. İşte bu da bir fiziksel gürültü fiziksel gürültü örneğidir.
Nörofizyolojik gürültü nedir, Nörofizyolojik gürültü kaynakları nedir?
Nörofizyolojik gürültü sadece alıcıdan kaynaklı olan bir gürültü türüdür. Alıcının işitme organında bulunan bozuklukları nörofizyolojik gürültüye sebep olmaktadır. Nörofizyolojik gürültü örnekleri nelerdir? Yaşlı insanları düşünün. Bazen kulakları iyi duymadıkları için ne söylediğimiz duyamazlar. İşte bu yaşlı kişinin kulaklarındaki sorun sebebiyle sizi duyamıyor olması nörofizyolojik gürültü örneğidir. Sorun alıcıdan kaynaklıdır.
Psikolojik nedir, Psikolojik gürültü kaynakları nedir?
Psikolojik gürültü, alıcıdan kaynaklanmaktadır. Psikolojik gürültü; genel olarak algılama hataları, kişinin inançlar, kişinin tutumlar ve kişinin diğer psikolojik durumlardan kaynaklanır. İnsanlar inançları, tutumları veya o an içerisinde bulundukları duygusal durumlar nedeni ile kendisine söylenenleri daha farklı yorumlayarak farklı anlamlar çıkarabilmektedirler. İşte bu duruma psikolojik gürültü denmektedir. İnsanların arasındaki iletişim eksikliklerinin temelinde genellikle psikolojik gürültü yatmaktadır.