Fizik Soruları kategorisinde tarafından
Ayarlı direnç nedir? Ayarlı direnç çeşitleri nelerdir?

1 cevap

+1 oy
tarafından
 
En İyi Cevap

Ayarlı direnç ne demek?

Adından da anlaşılabileceği gibi ayar yapılabilen, istediğimiz değere getirilebilen direnç çeşidine ayarlı direnç demekteyiz. Ayarlı dirençlerin kullanım alanları genel olarak direnç değerinde mevcut duruma göre değişiklik yapılması gereken veya istenilen değere ayarlanması gereken durumlardaki devrelerde kullanılmaktadır.

image

Ayarlı direnç çeşitleri nelerdir?

Ayarı dirençler 2 ana grupta ele alınmaktadır.

  1. Reostalar
  2. Potansiyometreler

Reosta nedir fizik?

İki uçlu ayarlanabilen dirençlere reosta demekteyiz. Konu hakkında en çok gelen soru “reosta ayarlanabilen bir direnç midir” sorusudur. Dolayısı ile evet reostalar ayarlanabilir dirençlerdir. Reostanın iki uçtan bir tanesine bağlı bulunmakta olan kayıcı uç, direnç üzerinde gezdirilmesi sayesinde, direnç değeri değiştirilmektedir.

Reosta nerelerde kullanılır, reosta nerelerde hangi amaçla kullanılır?

Laboratuvarlarda direnç değerlerinin ayarlanmasında ve köprü metodunda direnç ölçümlerinde, değişken direnç gerektiren devre deneylerinde etalon direnç olarak kullanılmaktadır. Örnek vermek gerekirse transistor ve diyot (Diyot nedir kısaca: sadece bir yönde akım geçiren devre elemanı) ve karakteristik eğrileri çıkarılırken giriş, çıkış gerilim ve akımlarının değiştirilmesinde ve benzeri değişken direnç kullanılması gereken pek çok işlemde kullanılmaktadır.

Potansiyometre nedir ne işe yarar?

Üç uçlu ayarlı olan potansiyometrelerde orta uç, direnç üzerinde gezinebilmektedir. Direnç değerinin değiştirilmesi sayesinde gerilim bölme, diğer bir anlatıla çıkış gerilimini ayarlama işlemini yapmaktadır. 

Potansiyometre nerelerde kullanılır?

Potansiyometreler radyo vb. cihazların sesini açıp kapatmak amacı ile kullanılmaktadır.

Potansiyometre çeşitleri nelerdir?

Potansiyometreler karbon potansiyometreler, telli potansiyometreler, vidalı potansiyometreler olmak üzere üçe ayrılmaktadır.

1. Karbon potansiyometreler

Karbon potansiyometreler diğer ismi ile Trimmer potansiyometre, mil kumandalı ya da bir defa ön ayar yapılıp, bırakılacak şekilde üretilirler. Ayar yapmak için tornavida kullanılmaktadır. 

2. Telli potansiyometreler

Telli potansiyometreler, iletken olmayan yani yalıtkan bir çemberin üstüne sarılmış olan tellerle bağlantı kuran fırça düzeneğinden oluşur. Telli potansiyometrelerin üstleri genel olarak açıktır. Tel olarak Nikel-Krom ya da diğer rezistans telleri kullanılmaktadır.

3. Vidalı potansiyometreler

Vidalı potansiyometrede, sonsuz vidayla oluşturulmuş olan direnci taramaktadır. Üzerinde hareket eden bir fırça, cermet ismi verilen kalın film yöntemi ile oluşturulan direnci taramaktadır. Fırça potansiyometrenin orta ayağına bağlı bulunur. Bu sayede orta ayak üzerinden istediğiniz değerde ve çok hassas ayar yapılabilen bir çıkış alınabilmektedir.


İlgili sorular

Bulabilirim.com

Sorularınızı konusunda uzman kadromuz ve diğer kullanıcılarımızla çok kısa sürede cevaplıyoruz.

16,576 soru

16,754 cevap



...