Akşam hastalık neden artar? Akşam olunca hastalık neden artar?
Genellikle grip ya da nezle olduğumuzda, gündüzleri akşamlara göre daha iyi hissederken akşam olduğunda kendimizi daha kötü hisseder hastalığımızın belirtileri daha da şiddetlenir. Bunun sürecin sebebi, vücudumuzun günlük uyanıklılık ve uyku döngüsüne benzemekte olan bağışıklık sistemimizin de bir sirkadiyen ritme sahip olmasıdır.
Sirkadiyen ritmi nedir, sirkadiyen ritmi ne demek: Dünyamızın günlük dönüş döngüsüne uygun olarak canlılarda görülmekte olan ritmik fizyolojik değişikliklere sirkadiyen ritmi denilmektedir.
Gündüzleri bağışıklık sistemimizin hücresel bağışıklık birimleri savunma yapmaktayken geceleriyse enflamasyondan (yangı) sorumlu unsurlar görevi devralmaktadırlar. Hücresel bağışıklığın etkisi gözle görülür bir şekilde hissedilmemektedir. Fakat enflamasyonun tırmandırmış olduğu fiziksel bitkinlik, mukus üretimi ve ateş benzeri etkiler oldukça belirgindir. Sabah olduğunda ise miktarı artmış olan kortizol hormonu enflamasyonun olumsuz etkilerini baskılayarak azaltır. Bağışıklık sistemimizde oldukça önemli bir rol üstlenen T hücreleri, gece olduğunda lenf düğümlerinde yoğunlaşmaktadır. Aynı zamanlarda T hücrelerini bilgilendirmekte olan dendritik hücrelerin de bu düğümlerde bulunan sayısında da artış olmaktadır. Gündüzleri vücudumuzda bilgi toplayan ve savaşan bu hücrelerin geceleri güvenli bir bölgede buluşarak bilgi paylaşmaları vücudumuz için ertesi gün daha da etkili bir savunma sağlar. Akşam hastalığın artması sebebi de bu süreçten kaynaklanmaktadır.