Azot gazının yanması ekzotermik mi? Azot gazının yanması endotermik mi?
Azotun yanması endotermik mi: Azot yanması sonucunda ilk olarak NO bileşiği oluşmaktadır. Bu bileşiğin çok kararlı olmaması nedeni ile tepkimeyi başlatabilmek için enerji gerekmektedir. NO tekrar yandığı zaman ise NO2'ye dönüşmektedir. Bu süreçte ortaya çıkan enerji NO oluşumunda gereken enerjiden az olması nedeni ile (altta verilmiş olan formül) N2'nin yanması ekzotermik yani dışarıya ısı veren bir tepkime olmaz. Azot gazının yanması endotermik bir olay olup 1000 °C nin üzerindeki sıcaklıklarda gerçekleşmektedir.
Azot gazının yanması neden endotermiktir?
Şayet azot gazının yanma tepkimesi de ekzotermik olmuş olsaydı dışarıya ısı veriyor olması aynı zamanda oksijeni bitiriyor olması nedeni ile oluşacak sıcaklıktan canlıların yaşamı son bulurdu. Bu nedenle azot ve oksijen tepkimeye girdiğinde çevreden ısı aldığı için ortam soğumaktadır.
Azot gazının yanma tepkimesi denklemi:
Bilimsel olarak açıklamak gerekirse
N2 yani azotun bileşiğinde bulunan üçlü bağlar azot atomlarının birbirlerine sıkı bir şekilde bağlanmasını sağlamaktadır. Bu güçlü bağları koparmak için ise enerji harcaması gerekir.
N2 + O2 → 2NO
O=O bağ enerjisi 495kJ/mol
N≡N bağ enerjisi 891 kJ/mol
NO ise yaklaşık 90.2 kJ/mol
ΔH = ∑kırılan − ∑oluşan
∑kırılan = 1386kJ/mol
∑oluşan = 180.4kJ/mol
ΔH = 1389 − 180.4 = 1205.6kJ
Yukarıdaki işlem sonucunda görüleceği gibi tepkime entalpisi pozitif çıktı.
ΔH değerinin sıfırdan daha büyük olması ise tepkimenin endotermik olduğunu gösteren bir başka kanıt/parametre olarak karşımıza çıkmaktadır.