
Binalarda yıldırımdan korunma
Binaya yıldım çarpma ihtimali yıldırımdan korunma sisteminin kurulması ile önemli ölçüde azaltılmaktadır. Binaları yıldırımlardan korumak için 2 temel sistem bulunmaktadır.
1. Pasif yakalama ucu
a) Franklin çubuğu yöntemi
b) Faraday kafesi yöntemi
2. Aktif yakalama ucu
Paratoner
Pasif yakalama ucu
a) Pasif korunma yöntemlerinden biri olan Franklin Çubuğu yöntemi binaların en yüksek noktalara sivri uçlu metallerin konularak toprak bağlantısı yapılması yolu ile sağlanmaktadır. Burada amaç, yıldırımın sivri uçlu metallere düşerek oradan toprağa iletilmesidir. Bu sayede düşmüş olan yıldırımın binaya ve çevresine zarar vermesinin önüne geçilmiş olur.
b) Pasif korunma yöntemlerinden bir diğeri olan Faraday Kafesi yöntemi korumak istenilen yapı iletkenlik özelliğine sahip olan topraklanmış bir çeşit kafes içerisine alınarak ve yapının çatısında belirli aralıklarla sivri uçlar çıkartılarak, manyetik parazitlerin ve yüksek frekanslı gerilimlerin geçişine izin vermemektedir. Faraday kafesi yöntemi doğru şekilde uygulandığı zaman çok etkin bir koruma sağlamaktadır. Ancak Faraday Kafesi yönteminin maliyetinin çok yüksek olmadı yayın olarak kullanımının önüne geçmektedir.
Aktif yakalama ucu
Paratoner veya diğer ismi ile yıldırımsavarlar yıldırımın binalara getirmiş olduğu yükü toprağa aktarmayı amaçlayan bir araçtır. Paratonerler kısaca toprak bağlantısı yapılmış birer bakır çubuktur. Bu toprak bağlantısı yani topraklama sayesinde bakır iletkene çarpan yıldırım etkisiz hale getirilmektedir. Yıldırımın belirli bir mesafedeki komşu bölgelere düşmek yerine paratoner üzerine düşeceği kabul edilmektedir. Aktif paratonerler, montajının yapıldığı noktadan belirli bir çapa kadar bulunan yerlerdeki bina ve alanları korumaktadır.