Sosyoloji Nedir?
Sosyoloji kısaca toplum bilimi demektir. Sosyoloji bilimi ile uğraşan bilim insanlarına sosyolog denir. Sosyoloji kelimesinin anlamını biraz daha geniş ele almak istersek :
-
Sosyoloji toplumların tarihi süreç içerisinde geçirdikleri değişimleri inceleyen bir bilim dalıdır.
-
Sosyoloji gündelik yaşantımızın rutinlerini sorgulayan bir bilimdir dalıdır.
-
Sosyoloji toplumsal olanı inceleyen bir bilim dalıdır.
-
Sosyoloji modern toplumları inceleyen bir bilim dalıdır.
-
Sosyoloji toplumsal düzenin araştırılması ile ilgili bir bilim dalıdır.
-
Sosyoloji toplumda insan etkileşiminin bilimsel açıdan incelenmesidir.
Sosyolojik Düşünme Nedir?
Sosyolojik düşünmenin diğer ifade ediliş şekli de sosyolojik bakış açısıdır. Sosyolojik düşünme öncelikle yöneldiğimiz şey için sorduğumuz sorularla ilgilidir. Öyle ki bu soruların ürettiği bilgi düzene sokulup insan yaşamının verili bir bölümünün modeline katılır. Sosyolojik düşünmenin temel soru kalıbı "Bir şeyi diğerlerinden farklı olarak sosyolojik yapan nedir?" olup diğer tüm sorular bu temel kalıp soru çevresinde şekillenir.
Sosyolojik düşünmenin toplumsal sorunları çözmede ne gibi katkıları olabilir, sosyolojik düşünmenin önemi bireysel ve toplumsal faydaları nelerdir?
-
Kişilerin davranışlarının nedeni araştırılarak bu nedenler ortadan kaldırılır. Nedenlerin ortadan kalkması nedeni ile sorunda otomatikman çözülmüş olur.
-
Toplum içerisindeki iletişim derinlemesine araştırılır ve sorunlu iletişim alanları tespit edilerek sorunlar çözüme kavuşturulur ve ortadan kaldırılır.
Bulabilirim.com Sosyoloji Destek Ekibi