Kurbağalar ne kadar zamanda büyür?
Kurbağaların hayatlarını 3 aşamada gruplandırabiliriz.
-
Yumurta
-
Larva
-
Yetişkinlik
Kurbağalar ılıman iklimlerde ilkbahar mevsiminde, tropikal iklimlerdeyse yağışın fazla olduğu sezonlarda çiftleşmektedirler. Erkek kurbağalar çiftleşme isteklerini dişi kurbağalara vakvaklama şeklinde bağırmaları anlatmaktadırlar. Çiftleşme anında erkek kurbağa dişi kurbağanın üstüne çıkarak ön bacaklarını dişi kurbağanın beli ya da boynuna kenetler. Ampleksus ismi verilen bu pozisyonun amacı dişi kurbağa yumurtlama yaptıkça erkek kurbağanın bu yumurtaları dölleyebileceği en uygun pozisyon olmasıdır.
Çiftleşme evresinden sonra yumurtlama evresi
Birçok kurbağa türlerinde yetişkin kurbağalar yumurtaları kendi hallerine bırakırlar. Kurbağa yumurtaları herhangi bir bakım olmadan gelişmektedirler. Kurbağa yumurtaları bir hafta ile üç hafta arasında çatlamaya hazır hale gelerek içerisindeki minik iribaşları hayat getirir.
İribaş yan Larva evresine geçiş
Kurbağa larvalarına iribaş demekteyiz. İribaşlar yumurtadan çıktıktan bir hafta ile iki hafta arasında hemen hemen hiç hareket etmemektedirler. Bu süreç içerisinde yumurtalarından kalmış olan yolkuyu absorbe ederek ihtiyaçları olan enerjiyi bu yolla sağlamış olurlar. Yolku absorbe ettikten sonra iribaş tek başına yüzebilecek kadar gelişmiştir.
Son evre yetişkinliğe geçiş
Ortalama olarak 12 haftadan itibaren iribaş yetişkin kurbağa evresine ilk adımını atarak yukarıda anlatmış olduğumuz yaşam döngüsü sürecini en başından başlatacaktır. Yani kurbağa ne kadar zamanda büyür sorunuzun cevabı ortalama olarak 12 hafta olup türüne göre bu süreç 16 haftaya kadar uzayabilmektedir.