Atomların kararlı bir kristal yapıya sahip bulunmadığı katılar için kullanılmakta olan terime amorf yapı demekteyiz. Yunanca dilinde şekil anlamına gelen morphé kelimesinden türemektedir. Şekilsiz katı ya da amorf katı da denilmektedir. Amorf katı nedir, amorf katı ne demek gibi sorular ile karşılaştığınızda aynı kavramlar olduğunu bilmenizde fayda var. Amorf yapılar, rastgele bir yapı gösterebilmektedirler. Genel olarak sıvı halin çok hızlı bir şekilde soğutulması ile elde etmektedirler.
Amorf yapı örnekleri, amorf katılar örnek:
Amorf yapılara örnek vermek gerekirse ilk akla gelenler plastikler, lastik ve cam denilebilir. Bu tür maddelerin şekli bulunmaması nedeni ile amorf grubuna girmektedirler.
Amorf yapılar belirli bir sıcaklık aralığında giderek yumuşayarak, akıcılık kazanmaktadırlar. Amorf yapılarda yumuşamanın başlamış olduğu noktaya camsı geçiş sıcaklığı denmektedir.
Amorf cisimlerde erime belirli bir sıcaklıkta olmamaktadır. Erimenin başlamış olduğu ve bitmiş olduğu sıcaklık dereceleri arasında belirli bir fark bulunmaktadır. Bu sebeple, amorf olan bir maddenin erime noktasından bahsetmek mümkün değildir. Amorf maddenin sıcaklığının yükselmesi ile yumuşama gösterir ve belirli olmayan bir sıcaklık seviyesinde sıvı hale geçmektedir. Amorf maddelerin erime noktası bulunmamaktadır.
Örneğin cam ısıtıldığında öncelikle yumuşama göstermekte, sıcaklık daha da arttırıldığında akıcı hale gelmektedir. Yumuşamayla akıcı hale gelmesi arasında bulunan sıcaklıklarda çalışma yapılarak kullanmış olduğumuz cam eşyalar üretilmektedir.