Midye yemek günah mıdır?
Diyanetin bu konudaki görüşü aşağıda paylaşılmıştır.
Kur’an-ı Kerim’de, denizden elde edilmekte olan gıdaların helal olduğu bildirilmektedir. (Mâide, 5/96; Fâtır, 35/12). Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed de (sallallâhu aleyhi ve sellem), “Denizin suyu temiz, ölüsü helaldir.” (Ebû Dâvud, Tahâret 41) buyurmaktadır.
Hanefi mezhebi ise bahsi geçen naslarda helal olduğu belirtilmekte olan “deniz hayvanları” anlatımında sadece balık türlerinin kastedilmiş olduğu, dolayısı ile balık sınıfına girmemekte olan yengeç, midye, kalamar, karides, ıstakoz vb. denizden çıkan hayvanlarının helal olmadığı düşüncesini benimsemiştir (Kâsânî, Bedâi’, V, 35).
Şafii mezhebinde ise konu ile ilgili şöyle bir ayrım yapılmaktadır: Deniz canlıları yalnız suda yaşayabiliyor ve sudan çıktıklarında boğazlanmış hayvan gibi kısa bir süre içerisinde ölüyorsa, şekline bakılmaksızın helal olarak kabul edilmektedir. Ancak genel olarak hayatını suda geçiren ancak karada da yaşayabilme yeteneğine sahip olan hayvanlara gelince bunlardan eti tüketilen kara hayvanlarına benzerlerinin yenmesi, boğazlanması koşuluyla helal, eti yenmeyenlere kara hayvanlarına benzeyenlerin ise yenmesi haram olarak kabul edilmektedir. Buna bilgiler ışığında kaplumbağa, kurbağa, yengeç ve su yılanının yenmesi helal olarak kabul edilmemektedir. (Remlî Nihayetu’l-Muhtac, VIII, 113,150-152.).
Bulabilirim.com Destek Ekibi