Bitkiler atık maddeleri nasıl uzaklaştırır?
Bitkilerde çeşitli boşaltım yolları vardır.
Bitkiler sadece boşaltım yapan bir organa sahip değillerdir. Ancak bitkiler yaprakları sayesinde boşaltım sağlayabilirler. Metabolizma faaliyetleri sonucunda ortaya çıkan atık maddeler bitkilerin yapraklarındaki hücrelerin içerisinde bulunan kofullarda depolanmaktadırlar. Kofullarda birikmekte olan bu atıklar yaprakların dökülmesi ile bitkilerden uzaklaşmaktadırlar.
Bunun dışında yaprak uçlarındaki su savağı ya da diğer ismi ile Hidatot dediğimiz bölümlerle de boşaltım yapabilmektedirler. Hidatotlar ile su ve bazı mineraller guttasyon diğer adı ile damlama ismi verilen olay ile atılmaktadırlar.
Bitkinin yaprağında bulunan başka bir yapı olan gözenekler diğer ismi ile stoma ise fazla suyun buhar olarak atılmasını sağlamaktadır. Bunun dışında stomalar gaz alışverişinde de rol oynarlar. Karbondioksit veya oksijen ihtiyaca göre bitkiden gözenekler yolu ile uzaklaştırılmaktadır.
Odunsu bitkilerde ise gövdede bulunan ve ölü hücrelerden oluşan kovucuk diğer ismi ile lentisel adı verilen bölümlerden karbon dioksit atımı olur.
Son olarak bazı bitkilerse organik atıkları ve inorganik tuzları köklerini kullanarak difüzyon (Difüzyon, Yayılma veya geçişme olarak bilinen difüzyon maddelerin çok yoğun ortamdan, az yoğun ortama doğru kendiliğinden yayılması olayıdır.) yoluyla atmaktadırlar.