Koronavirüs Aşısı Yan Etkileri Nelerdir?
İnaktif COVID-19 aşısı olduktan sonra nadiren de olsa baş ağrısı, yorgunluk, ateş, titreme, kas/eklem ağrısı, ishal, kusma, aşı olunan yerde ağrı, kızarıklık, şişlik gibi hafif yan etkiler görülebilmektedir.
Hamileler korona aşısı kullanabilir mi? Hamileler covid 19 aşısı olabilir mi?
Hamilelik (gebelerde korona aşısı) ve emzirme dönemi için inaktif COVID-19 aşısının uygulanmasına ilişkin henüz bir bulgu yoktur. Sağlık Bakanlığı yaptığı açıklamaya göre COVID-19'u ağır geçirme riski yüksek olan gebeler ve emziren kadınlar kendilerinin talep etmesi halinde aşı uygulanabileceğini bildirmiştir. Hamileliğin ilk üç ayında inaktif COVID-19 aşısı olunması tavsiye edilmemektedir.
Daha Önce Koronavirüs Olanlar Tekrar Aşı Olacak Mı?
Enfeksiyonu geçirmiş olanların koruyucu antikor seviyelerinin 3 ila 6 ay arasında hastalıktan koruduğunu gösteren araştırmalar mevcut. Bu süre içinde aşı olmalarına ihtiyaç yoktur. Buna rağmen aşı yapılırsa bir zararı olmadığı bildirilmektedir.
Aktif Enfeksiyon Geçirenler ve Temaslıları Aşı Olacak Mı?
Koronavirüs testleri sonucu COVID-19 pozitif teşhisi konmuş kişilere ve aşı yaptırmadan önceki 10 gün içinde bir COVID-19 vakasıyla temas etmiş kişilere aşı uygulamasında kapsam dışı tutulacaktır.
Grip Aşısı Olanlar Koronavirüs Aşısı Olacak Mı?
Grip ve/veya zatürre aşısı olduktan en az 2 hafta sonra inaktif COVID-19 aşısı olabilirler.
Aşı yaptırdıktan sonra da maske, mesafe ve hijyen kurallarını uygulamaya devam ettirmemiz gerektiğini unutmayalım